De kracht van Bedrijfsopvangsteams - Teamreflectie

In het ideale geval is nazorg bij extreem stressvolle situaties snel toegankelijk en laagdrempelig. En de beste personen om die steun in een eerste fase te geven, zijn de mensen die precies weten wat er speelt. Oftewel, je eigen collega’s.

Een Bedrijfsopvangteam (BOT) valt het best uit te leggen als een collegiale ondersteuning. Ze bieden ondersteuning bij het verwerkingsproces na ingrijpende gebeurtenissen. De drempel om professionele hulp te zoeken is hoog, maar het is een stuk minder moeilijk om aan te kloppen bij de mensen die je het beste begrijpen. Oftewel, je collega's. BOT's worden veelal ingericht bij bijvoorbeeld de brandweer, ambulancepersoneel en de politie. Maar de werkvorm is ook uitermate geschikt voor toepassing in een zorgomgeving, zeker nu de behoefte aan onderlinge steun extra hoog is.

Een duurzame oplossing

Als er iets heftigs gebeurt, maar je moet weer verder met je werk, lijkt het vaak het gemakkelijkst om wat je dwarszit opzij te schuiven. Maar op de lange termijn kan dat juist tot problemen leiden. We moeten er aandacht aan geven, als een incident iets met ons doet. We moeten het verwerken. Door dit proces optimaal te begeleiden, voorkomen we dat er ongewenste spanningen ontstaan tussen collega's. Of, erger nog, dat er langdurige klachten ontstaan waardoor we ons werk niet kunnen uitvoeren. 

Daarom is de inrichting van BOT's een middel dat duurzaam werkt. Het geeft een veilige plek waar collega's open met elkaar kunnen zijn over wat ze dwarszit. In zulke sessies is er geen ruimte voor oordeel, commentaar of onderlinge kritiek. Dat zijn elementen waar je tijdens een verwerkingsproces niet op zit te wachten. BOT's staan voor openheid en begrip, twee zaken die voor de verwerking van heftige gebeurtenissen en stress cruciaal zijn. Zo kunnen collega's steun bieden aan elkaar. Triggers worden weggenomen, opgebouwde agressie verlicht. En als een BOT zelf niet toereikend blijkt, kan een vervolgstap naar professionele hulp makkelijker worden genomen.

BOT's in de zorg

Vidacto pleit er daarom voor om de werkvorm van Bedrijfsopvangteams toe te passen in zorgorganisaties. Een BOT kan een sleutelrol spelen in het verlichten van stress. En dat is voor alle betrokkenen het beste.

Aanmelden

Ik wil bouwen aan een goed functionerend zorgteam!

Neem gerust contact met ons op! Bel naar dit nummer:

(026) 44 35 351

Vidacto Arnhem
Sonsbeekweg 26
6814 BC - Arnhem
(026) 44 35 351

Vidacto Den Haag
Koninginnegracht 19
2514 AB - Den Haag
(070) 82 00 388

E-mail
info@vidacto.nl